Boormachines zijn in bijna elk bedrijf en huishouden te vinden. Hier volgen enkele tips over waar u op moet letten bij het gebruik ervan en hoe ongevallen kunnen worden voorkomen.

Veel mensen hebben wel eens een boormachine in hun handen gehad. Meestal wordt, zowel thuis als op het werk, er nogal slordig mee omgesprongen. Vaak is het tweede handvat van de boor niet bevestigd. Als een boor dan vastloopt of plotseling stopt, kan de machine in de hand omslaan. Hoewel dit meestal onschuldig is, kan het ook tot ernstige verwondingen leiden. (In haar tijdschrift “etem” geeft de Duitse Vereniging Werkgeversaansprakelijkheidsverzekering voor Energie, Textiel, Elektrische en Mediaproducten (BG ETEM) tips over hoe veiliger met boren kan worden omgegaan.)

Alvorens te boren, is het raadzaam de machine op defecten te controleren. Trek de netstekker uit het stopcontact voordat u de boor vastklemt. De boor moet stevig in de boorhouder geklemd zijn. Gebruikers moeten een veiligheidsbril en gehoorbescherming dragen. Haar moet worden opgebonden en sieraden moeten worden afgedaan. Strak zittende kleding is het beste. Handschoenen mogen niet worden gedragen. Gebruikers moeten controleren of de boorhoudersleutel verwijderd is.

Houd bij het boren de boor met beide handen vast. Gebruikers moeten de tweede hendel gebruiken. Indien mogelijk, moet de boor niet in een grote hoek ten opzichte van het lichaam worden gehouden. Sterk gebogen polsen moeten worden vermeden. De gebruikers moeten ervoor zorgen dat de kabel goed wordt geleid en dat gebruiker en machine stevig staan.

Werken en boren, staande op ladders, dient te worden vermeden. Alvorens een machine weg te leggen, moet u deze uitschakelen en wachten tot ze tot stilstand is gekomen. Gebruikers moeten de boormachine altijd laten uitlopen en nooit met de hand remmen.

Trek na het boren de stekker van de machine uit het stopcontact. De boor moet worden verwijderd en op de juiste manier worden opgeborgen. De kabel moet worden opgerold om kabelbreuken te voorkomen. Het is ook raadzaam de boor visueel te controleren. Als er gebreken worden geconstateerd, moeten de werknemers hun leidinggevende daarvan direct op de hoogte stellen. Alleen bevoegde en geïnstrueerde personen mogen reparaties uitvoeren.

Voor bedrijven geldt ook: controleer de risicobeoordeling om te zien of de omgang met boormachines voldoende is toegelicht. Bovendien moeten de werknemers worden geïnstrueerd in het gebruik van boormachines. Bedrijven moeten hun machine-inventaris op volledigheid en werking controleren. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de tweede handgreep en de afzuigingen. In de gebruiksaanwijzingen wordt uitgelegd welke veiligheidstechnologie is geïnstalleerd en hoe deze werkt. Als de veiligheidstechniek ontbreekt of een kabel beschadigd is, moet het toestel worden vervangen. Het is ook belangrijk aandacht te besteden aan veiligheidskoppelingen.

Bron/tekst: BG ETEM / Redaktion arbeitssicherheit.de (SL)

*** Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie) tekstueel aangepast aan NL ***


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder