Hand- en vingerletsels zijn vaak oorzaak van ernstige arbeidsongevallen. Maar er zijn grote verschillen in wie het meest getroffen wordt.

Leeftijd, geslacht en beroep beïnvloeden het risico op handletsels, zo blijkt uit een recent rapport van Afa Försäkring. (Zweeds werkongevallen verzekeringsmaatschappij)

In 2019-2020 hebben meer dan 8 500 ernstige arbeidsongevallen in Zweden geleid tot handletsel. Deze maken 37% uit van het totale aantal ernstige arbeidsongevallen. 28% van de handletsels betrof vrouwen en 72% mannen. Jongere mensen werden vaker getroffen dan oudere mensen.

Bij vrouwen komen handletsels het meest voor in de leeftijdsgroepen 16-25 jaar en 56-64 jaar. Jongere vrouwen werken vaak in het restaurant of de voedingsindustrie. Brandwonden en (snij / schaaf-) wonden komen vaak voor.

Oudere vrouwen lopen meer kans op handbreuken ten gevolge van een val. De meest getroffen beroepen zijn verpleegkundigen, verpleegassistenten en persoonlijke assistenten.

Bij mannen is het vooral de jongere leeftijdsgroep (16-25 jaar) die wordt getroffen. De meest getroffen sectoren zijn metaal- en industriearbeiders, bouwvakkers en timmerlieden. Werken met handgereedschap is de meest voorkomende oorzaak.

Zij kunnen bijvoorbeeld met hun hand in een zaag zijn blijven steken of met een spijkerpistool een spijker in hun hand hebben geschoten. De meest voorkomende verwondingen zijn wonden en breuken aan vingers.

Volgens Afa Försäkring kan de reden waarom het risico op handletsels bij mannen afneemt met de leeftijd, ofwel de toegenomen werkervaring zijn, ofwel het feit dat de werktaken verschillen naar gelang van de leeftijd.

Bouwvakkers en werknemers in de voedingssector lopen, ongeacht hun geslacht, het grootste risico op handletsels als gevolg van ernstige arbeidsongevallen.

//ANN PATMALNIEKS

 

VOORBEELDEN VAN ONGEVALLEN

Vrouw in restaurant en catering, 30 dagen ziektewet:
“Toen ik een avocado-kern eruit wilde halen, gleed het mes uit en sneed in de ringvinger van mijn linkerhand.”

Man, bouwvakker, medisch gezien gehandicapt:
“Ik was een stuk vloerplaat aan het zagen. Toen raakte de zaag mijn vinger, werd afgerukt en niet meer goed terug te plaatsen door de chirurg”

Vrouw, werkster in de gezondheidszorg, 30 dagen ziektewet:
“Stond schuin bij het bed en tegenover de patiënt die een uitval deed. Ik hield mijn hand/arm omhoog om mezelf te beschermen. De patiënt raakte mijn hand en ik voelde een sterke pijn en bleek meerdere kneuzingen en breuken te hebben.”

Man, bouwvakker, gehandicapt:
“Ik probeerde een stalen balk tegen te houden die op me af kwam. Toen ik de balk opving, kwam ik met een klap klem tussen de balk en een reeds gemonteerde stalen balk. Mijn pink barstte open en mijn been werd verbrijzeld.”

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder