palletwagen

Uitspraak 27-1-2020 Rechtbank Oost Brabant : Ten laste van werkgever is bewezen verklaard dat zij handelingen heeft verricht of nagelaten in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet en de daarop berustende bepalingen.

Als gevolg daarvan is een vijftienjarige stagiaire ernstig gewond geraakt tijdens het uitoefenen van zijn werkzaamheden, met blijvend letsel tot gevolg. Verdachte wordt veroordeeld tot een geldboete van € 40.000,– waarvan € 20.000,– voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Wat is er gebeurd?
Relaas verbalisant: Op 25 maart 2016 bevond ik mij op een locatie gelegen aan de [adres 1] te [plaats] . Ik was ter plaatse in verband met een melding dat daar een ongeval had plaatsgevonden. De melding luidde: “vijftienjarige stagiair reed zich met pallettruck (“hondje”) klem tegen metalen constructiedelen, voet tussen ijzer en voertuig. Letsel: grote open wond en middenvoetsbeentje gebroken.” Het ongeval had plaatsgevonden op 22 maart 2016 omstreeks 12.00 uur bij werkgever. Uit onderzoek en verklaringen is mij gebleken dat het slachtoffer ten tijde van het ongeval een elektronische pallettruck bestuurde.

Ik sprak daar de [persoon 1] . Hij toonde mij de camerabeelden waarop het ongeval te zien was. Ik zag ineens in het beeld verschijnen een in een magazijn rijdende elektronische pallettruck. Dit mobiele arbeidsmiddel wordt binnen aangeduid als een BT. Ik zag dat de elektronische pallettruck achteruit reed, waarbij de lepels van de BT tegen de rijrichting in wijzen. Ik zag een geparkeerde heftruck met de lepels richting de muur wijzen. Een tweede, overdwars geparkeerde heftruck stond met de lepels parallel aan de hoofdrijbaan. Er lag een lichtbruin gekleurd voorwerp op de vloer naast de heftruck. De BT werd, zonder vaart te minderen, tussen de stilstaande heftrucks gestuurd. Een voet van de bestuurder van de BT kwam los van het platform. Ik zag de BT tegen de muur rijden en ik zag dat de voet van de bestuurder tussen de muur en de BT kwam. De BT maakt een beweging naar voren. De bestuurder stapt van de BT, doet zijn linkerschoen uit en strompelt en hinkelt enkele passen. Ik zag dat er een persoon op de bestuurder afliep en weer wegrende.

Verklaring slachtoffer:

Op 22 maart 2016 ben ik bij een ongeval betrokken geraakt. Als gevolg daarvan ben ik in het ziekenhuis opgenomen. Op 2 april 2016 mocht ik weer naar huis. Ik heb letsel aan mijn linkervoet. Mijn twee kleine tenen gaan er af, de andere drie tenen zijn gebroken. Er zijn twee pezen gescheurd en er zijn drie middenvoetsbeentjes verbrijzeld. Ik ben al twee keer geopereerd. Als mijn wond beter genezen is dan moet ik weer geopereerd worden. Dan worden de twee kleinste tenen geamputeerd en er wordt dan een plaat op mijn wreef gezet.

– de verklaring van slachtoffer op 6 februari 2019 aan de rechter-commissaris afgelegd. –

Op 22 maart 2016, de dag van het ongeval, heb ik opdracht gekregen om op de BT te rijden en heb ik de opdracht gekregen de BT terug te zetten bij het oplaadstation. Voor 22 maart 2016 had ik ook al op de BT gereden. Ik heb geen speciale opleiding gehad of een diploma om op een BT te rijden.

Meer lezen?

Ga dan naar: Deze link 1 of deze Link 2


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder