Je “moet” je afwisselend wassen om je huid niet te veel te irriteren, legt een consultant en professor dermatologie uit. Met een oppervlakte van ongeveer twee vierkante meter is de huid een van de grootste organen van het lichaam. Het is ook een waar carnaval voor miljarden kleine bacteriën die er leven, samen met de 40.000 dode huidcellen die je lichaam elke minuut verlaten. En hoewel je je alleen al vanwege deze informatie zou willen insmeren met water en zeep, is er een goede reden om voorzichtig te zijn.

Dat zegt Jørgen Serup, professor dermatologie en consultant in het Bispebjerg ziekenhuis in Denemarken.

Hij bestudeert onze huid al tientallen jaren. Volgens hem is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende soorten douchschuim, zodat hij volgens de wetenschap een gemiddelde kan aanbevelen van hoe vaak we ongeveer moeten douchen.

Het lichaam heeft miljoenen zweetklieren
Het lichaam heeft geen zweetklieren op de eikel van de penis of de clitoris. Er zijn ongeveer 600 zweetklieren per vierkante centimeter op de voeten en handen, en ongeveer 200 zweetklieren per vierkante centimeter in de oksel en op het voorhoofd.

Apocriene zweetklieren
De apocriene klieren zitten onder de armen en rond de geslachtsdelen, tepels en anus.

Eccriene zweetklieren
De eccriene zweetklieren bevinden zich over het hele lichaam, maar zijn vooral talrijk op de handen en voeten.

Zeep legt de cellen bloot
Het maakt een groot verschil of je jezelf van top tot teen inzeept, een bad neemt of alleen bepaalde delen wast. Het volledig inzepen van alle lichaamsdelen moet volgens de professor niet te vaak gebeuren, omdat zeep in principe een chemische irritatie voor onze huid is.

“We hebben natuurlijke vetten op ons lichaam en zeep verwijdert het vet en legt de cellen bloot. Als dit te vaak gebeurt, kan het de huid irriteren, waardoor deze zich abnormaal gaat gedragen en rood en jeukerig wordt,” zegt hij.

Concentreer je op geselecteerde gebieden
Als je nooit zeep zou gebruiken, zouden de vettige stoffen op je huid langzaam verharden en samen met de bacteriën een geur vormen. Daarom adviseert zijn Jørgen Serup om te variëren tussen verschillende soorten wasbeurten en je te concentreren op geselecteerde lichaamsdelen.

“Eén douche per dag is prima, zolang je alleen zeep gebruikt op de plekken waar je de meeste bacteriën hebt – het kruis, het rectum, de voeten en onder de armen,” legt hij uit. “Maar je moet niet meer dan één of twee keer per week je hele lichaam inzepen, anders ontvet je je huid te veel,” vervolgt hij.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder