stress anti-stress

Velen worden tijdens hun werkzaamheden regelmatig onderbroken door collega’s, bij velen is dit zelfs (volgens een Zweeds onderzoek) om de 10 minuten. En al is het maar 10 seconden of een minuut, de focus is weg en niet zomaar 1, 2, 3 weer terug.

Mogelijke oplossingen om minder onderbroken te worden tijdens jouw werkzaamheden zijn:

– zet je telefoon in vliegtuigmodus – leg de hoorn ernaast
– kijk hooguit 2 of 3 keer per dag in je inbox en zet de notificatie ‘je hebt nieuwe mail’ uit
– richt het kantoor of de werkplek in naar de aard van de werkzaamheden, daar waar veel denk- en uitzoekwerk nodig is, liever geen praatgrage collega’s in dezelfde ruimte, rust is dan van belang
– neem (korte) pauze’s, rek je uit, ga naar het raam en kijk naar buiten, loop een eindje, eet een boterham. Je hersenen zijn niet in staat om ononderbroken 100% geconcentreerd bezig te zijn
– probeer eens staande te werken, dit geeft een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen

Het is belangrijk dat vooral jonge medewerkers echt de tijd nemen om te lezen en te praten. Spanning en beloning zoals bij een computergame geven onvoldoende rust en afleiding.

Wat ook belangrijk is, is de hersenen voldoende rust te gunnen. Volwassenen hebben minimaal tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. En wat voor baby’s goed is, is ook goed voor volwassenen. Namelijk Rust, Reinheid en Regelmaat.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder