schoen arbeidsongeval

Zowel het aantal gemelde beroepsziekten als het aantal arbeidsongevallen is vorig jaar toegenomen. Magazijnwerk is het meest risicovolle beroep. Dit tonen nieuwe statistieken van de Zweedse Arbeidsinspectie.

De afgelopen drie jaar is het aantal gemelde werkgerelateerde ziekten afgenomen, maar in 2019 is het aantal meldingen weer gestegen. In 2019 werden in totaal 10.600 beroepsziekten gemeld, een stijging van bijna 20 procent. Dit blijkt uit de jaarlijkse evaluatie door de Zweedse Arbeidsinspectie van de statistieken over arbeidsongevallen in Zweden.

Vrouwen vormen de grootste stijging. Het is bijna tweemaal zo vaak dat vrouwen melden dat ze ziek zijn geworden van het werk in vergelijking met mannen (2,8 meldingen per 1.000 werkende vrouwen en 1,5 per 1.000 mannen).

– Dit versterkt onze mening dat veel, in door vrouwen gedomineerde bedrijven, een zware werkomgeving hebben. De Corona-pandemie vergroot de druk, niet in de laatste plaats in de gezondheidszorg. Er is bezorgdheid, niet alleen voor infectieziekten. Veel mensen vragen zich af hoe ze het nog aankunnen zonder tijd voor herstel of vakantie. Werkgevers moeten hiervan op de hoogte zijn en er rekening mee houden, zegt Erna Zelmin-Ekenhem, directeur-generaal van de Zweedse Arbeidsinspectie in een opmerking.

Het zijn vooral vrouwen in de gezondheids- en sociale zorg die beroepsziekten melden vanwege een te hoge werkdruk en arbeidsconflicten.

Het aantal arbeidsongevallen is in 2019 met vijf procent gestegen. In 2019 zijn in totaal 103.900 arbeidsongevallen gemeld, waarvan 34.700 met verzuim. Mannen hebben vaker een arbeidsongeval dan vrouwen, en dan vooral de jongere mannen.

De logistiek medewerker is het beroep dat het meeste risico loopt, in termen van gerapporteerde arbeidsongevallen per werknemer. Gelukkig is het aantal dodelijke ongevallen afgenomen. In 2019 stierven in totaal 36 mensen tijdens het werk, vergeleken met 50 mensen het jaar ervoor.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder