Veel is er verbeterd op het werk, het aantal dodelijke ongevallen is veel lager dan in de jaren 70/80/90, er zijn veel meer en goede PBM beschikbaar en een groot aantal gevaarlijke stoffen zijn verboden.

Maar er komen nog steeds nieuwe producten en stoffen op de markt en dus ook op het werk. Hierbij een overzicht van 10 actuele nieuwe gevaren:

1. Nieuwe conserveringsmiddelen
Er is in Zweden haast sprake van een epidemie aangaande contactallergie en eczeem. De toename van deze aandoeningen is met name onder schilders, kappers en E&I en GaWaLo monteurs. In deze branches is de stijging van chemische stoffen het hoogst.

2. Monotone werkzaamheden
Er heeft zich in de jaren 1991 – 2011 een zeer aanzienlijke stijging van monotoon werk voorgedaan. Dit leidt, met name bij vrouwen, tot uitval door overbelasting. Juist in de jaren 70 – 80 ging men over van monotoon naar jobrotation. Echter door de harde concurrentiestrijd zijn we weer terug bij af.

3. Nanodeeltjes
Zonder dat er goed onderzoek naar de mogelijke gevolgen op de lange termijn, worden nanodeeltjes steeds meer toegepast. Dit o.a. in huidverzorgingsproducten, auto’s, cosmetica, kleding, speelgoed, et cetera. De deeltjes zijn zo klein dat ze de hersenen binnen kunnen dringen, maar ook via de placenta in de maag van het ongeboren kind. Onderzoekers maken zich ook grote zorgen in hoeverre nanodeeltjes de longen schade toe kunnen brengen. Denk hierbij aan de miniscule asbestdeeltjes welke longkanker kunnen veroorzaken..

4. Werken waar en wanneer je wilt
Veel werknemers nemen het werk mee naar huis. Men is altijd bereikbaar via de mobiele telefoon, SMS of email. Velen vinden het prachtig, echter vervaagt hierdoor de grens tussen werk en vrije tijd. Deze “grenzeloze vrijheid” verhoogt echter aanmerkelijk de kans op stress en velen hebben er moeite mee om het werkgerelateerde denken uit te schakelen.

5. Trillingen
De meeste fysieke werkgerelateerde problemen zijn verminderd, dit geldt echter niet voor aandoeningen welke veroorzaakt zijn / worden door trillingen. Meer dan 1/3e van de werkgerelateerde aandoeningen is hierdoor veroorzaakt, bijvoorbeeld door boorhamers. Witte vingers, gevoelloosheid en pijn in de vingers zijn de meest voorkomende symptomen. Er is maar één manier om dit te voorkomen, bronaanpak, machines trillingsvrij maken.

6. Harde kunststoffen
Harde kunststoffen zijn zeer allergieopwekkend. Een enkele spetter kan al een allergische reactie oproepen. Tegenwoordig worden deze harde kunststoffen , welke niet smelten bij verwarmen o.a. gebruikt in de cosmeticabranche, denk hierbij aan kunstnagels of oogwimperverlengers. Hiervoor wordt lijm, met daarin cyanoacrilaat, welke oog- huid en luchtwegirritaties veroorzaken, gebruikt. Dezelfde lijmen worden ook in grote hoeveelheden in de installatiebranche gebruikt. Wegwerphandschoenen houden deze stoffen niet tegen, binnen 1 minuut dringt deze er doorheen.

7. Lawaai en zwangerschap
Bent u zwanger? Pas dan op voor lawaai op uw werkplek. “Vroeger” dacht men dat het ongeboren kind voldoende beschermd was tegen lawaai. Onderzoek wijst echter uit dat risico van gehoorschade met 80% stijgt indien de aanstaande moeder in een omgeving met veel lawaai (boven de 85 decibel) werkzaam is. De Zweedse arbeidsinspectie raad zwangeren aan om niet in een omgeving werkzaam te zijn waar het geluidsniveau boven de 80 decibel uitkomt.

8. Asbest
Asbest, is dat niet iets van de jaren ’70? In Zweden zijn in de jaren 50 en 60 veel huizen gebouwd welke asbest bevatten. Tijdens renovatie of afbraak komen er veel asbestdeeltjes vrij. In Zweden gebeurt het nog regelmatig dat bij renovatie of afbraak geen of onjuiste PBM worden gebruikt. Strenge regelgeving zoals Frankrijk of Nederland is er (nog) niet van toepassing.

9. Lasrook
Lasrook is tegenwoordig als kankerverwekkend geclassificeerd. Het is niet alleen lasrook welke kankerverwekkend is tijdens het lassen, de vrijkomende UV straling idem. Voor beiden is ruime wetenschappelijke onderbouwing voorhanden. Lasrook veroorzaakt o.a. longkanker, astma en aandoeningen aan hart- en bloedvaten. UV straling kan maligne melanoom in de ogen veroorzaken.

10. Op elkaar inwerkende factoren
Op elkaar inwerkende factoren is een arbeidsrisico waarover steeds meer wordt gesproken in de onderzoekswereld. Als voorbeeld een telefoonverkoper; dit is een werkplek waarbij men veel zit, van doen heeft met achtergrondlawaai, weinig controle heeft over de werkinhoud en de druk om veel te verkopen. Onderzoek leert dat dergelijke werkzaamheden leiden tot relatief veel fysieke en psychische problemen. Bijvoorbeeld spieraandoeningen, maar ook stemproblemen, psychische stress en moeheid.

(Vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver en met dank aan Du och Jobbet)


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder